Avskalade Samtal - hur kan vi prata om jobbiga saker på ett rimligt sätt?
Vad är Avskalade Samtal?
Avskalade samtal innebär att vi pratar om det som är jobbigt på ett ärligt sätt med empati. Syftet är att dela med oss av vad som skaver så att relationen eller samarbetet kan fördjupas och bli starkare. Lättare sagt än gjort, kanske du tänker, och det har du givetvis rätt i - så här kommer några tips på vägen.
Vanliga misstag
Några vanliga tankevurpor vi gör när vi behöver ha ett jobbigt samtal är:
"Jag måste linda in det här så att personen inte blir ledsen."
"Om jag börjar droppa hintar om vad jag tycker/känner/vill så måste den andra personen förstå tillslut."
"Jag säger bara vad jag tycker, personen är dum i huvudet/kass/korkad."
"Den andra personen vet säkert exakt vad jag menar, den bara jävlas med mig genom att göra något annat."
Det är mänskligt men ineffektivt och leder sällan till bättre samarbete, resultat eller relationer. Vi föreslår att ni börjar använda Avskalade Samtal när det är något obekvämt eller jobbigt som behöver sägas. När avskalade samtal bokas in i kalendern så vet alla vad de kan förvänta sig och kan komma in förberedda.
Regler för ett avskalat samtal
1. Vi är inte här för att ha rätt, vi är här för att det ska bli rätt. Varken du eller jag har alla svaren, vi är här för att förstå varandra och hitta den bästa lösningen tillsammans.
2. Inramning. Vi berättar om varför vi vill ha samtalet och vad vår intention är. T.ex. "Jag har bokat det här mötet för att vårt samarbete är otroligt viktigt för mig. Min intention är att att jobbet vi gör ska bli så bra som möjligt och därför vill jag ta upp det här”. Eller “Du och vår relation betyder så mycket för mig och därför skulle jag vilja ta upp..”.
3. Empati. Vi ifrågasätter eller kritiserar ett beteende - inte en person. Inga personangrepp, känsloutbrott, sarkasm, bitterhet eller svartmålning är tillåtet. Om något av dessa beteenden kommer upp så gör vi alla medvetna om det och bokar om samtalet.
4. Tydlighet. Säg vad du menar utan att linda in det. Fråga sedan hur det landade så för att säkerställa att det var det du menade. Var så specifik som möjligt med vilken situation, person, projekt etc. som ni pratar om och vilket beteende som är problematiskt.
5. Uppföljning. Boka ett uppföljande samtal med personen någon dag/vecka senare och fråga hur det landade. Om det är ett svårt eller jobbigt ämne kan det ta ett tag för personen att samla sig och ge input.
Ta hjälp och öva
Att bli duktig på att leda den här typen av samtal är ett hantverk som kräver träning, och alla kan lära sig. Mät på genomförande och var inställd på att det kanske känns lite skakigt i början, som alltid när viska lära oss något nytt. Lär dig mer om Avskalade Samtal och lyssna in på våra historier i poddavsnitt #42 Hur har vi jobbiga samtal
Få hjälp att bryta mönster
Känns det jobbigt att ens tänka tanken på att säga vad du behöver, sätta gränser och berätta vad du känner så finns vi här för att hjälpa till. Du kan få hjälp i coachande samtal att bolla vad som är rimligt att ta upp och inte, vad som är ditt ansvar i er relation och inte och vad ditt motstånd egentligen handlar om. Vi kan ge dig stöd och verktyg för både professionella relationer, vänner, familjemedlemmar och partner.
Få hjälp att facilitera viktiga samtal
Vi hjälper även till att facilitera Avskalade Samtal i professionella sammanhang för smidigare samarbeten. Vi jobbar framförallt med högpresterande team, ledningsgrupper och grundarteam. Både för att lösa konflikter men även att jobba proaktivt för att bättre kunna förstå, stötta och prestera på topp ihop.