Otrygg anknytning i vuxna relationer
Författare: Ellinor Sätterqvist
Ellinor är utbildad terapeut och ledarskapscoach. Hon bryter ner och förklarar vad begrepp inom modern psykologi egentligen betyder baserat på forskning.
Anknytning är något som påverkar hur vi knyter an till andra. För att lära dig mer om anknytningsstilar kan du lyssna på poddavsnittet om alla anknytningsstilar, läs mer om den undvikande anknyningen och den ambivalenta anknytningen här på bloggen.
Något väldigt intressant är ju - hur påverkar vår otrygga anknytning våra relationer som vuxna? Här är några vanliga exempel på olika kombinationer av otrygga anknytningar och hur det kan se ut.
Undvikande otrygg anknytning + unvikande otrygg anknytning
En person med undvikande anknytningsstil har lätt för ytliga relationer och är oftast “duktig” socialt. Däremot känns djupare relationer överväldigande och läskigt och något som de helst (you guessed it) undviker.
Om de undvikande hittar till varandra och kan commita till varandra är det ofta en ytlig relation utan känslomäsig öppenhet eller kontakt. Det är mycket fokus på det man kan se - utseende, inredning, hobbys och aktiviteter. Man lever livet parallellt med varandra men inte med varandra.
Ambivalent otrygg anknytning + ambivalent otrygg anknytning
En person med en ambivalent otrygg anknytning gillar att testa gränser och behöver mycket bekräftelse. Därför kan en relation mellan två ambivalenta kännas dramatisk med många höga toppar, djupa dalar och svartsjuka.
Eftersom båda går över sina gränser för att få vara nära är det svårt att känna sig sedd för den man är, anpassningen gör att man känner sig osynlig och då blir behovet av närhet ännu större vilket kan leda till konflikter och mycket osäkerhet.
Undvikande otrygg anknytning + ambivalent otrygg anknytning
En klassisk kombination - opposites attract. Det här är en relation som kan bli destruktiv eftersom man fastnar i sina värsta relationsmönster. Den undvikande känner sig kvävd och som att den gör den ambivalenta besviken. Den ambivalenta känner sig på gränser till bortvald och får inte den bekräftelsen den behöver.
Vad ska vi göra?
Känner du igen dig i något relationsmönster ovan? Att vara i relationer som petar i våra värsta sår är ofta något som gör otroligt ont och puttar oss in i försvarsmekanismer som att stänga av, försvinna, anpassa sig och känna sig otillräcklig. Något som gör att vi mår väldigt dåligt och har svårt att fokusera på det härliga i livet.
Det finns två saker vi rekommenderar:
Lär dig och öva på egen hand. Förstå din egen anknytning, försvarsmekanismer och konstruktion. Lär dig vad som triggar dig, hur du hanterar det och hur det skadar ditt liv och dina relationer. Efter det får du nya verktyg för att hantera dina känslor och relationer på sätt som funkar bättre för dig och ger dig vad du längtar efter.
Öva i relationen. Vi kan inte lösa allting ensamma på vår kammare, relationer är en teamsport och kräver att ni försöker, testar, misslyckas och försöker igen. Du kommer aldrig bli perfekt själv och sen gå in och vara perfekt i en relation. Ni kommer behöva öva tillsammans. Vi föreslår att ta hjälp, det här är bland det svåraste vi kan ta oss an i livet men också det mest värdefulla.
Vad händer om det bara är jag som vill göra jobbet?
Du kan inte läka någon annans anknytning om den inte vill det. Börja i din egen terapi och se varför du dras till personer som inte vill eller kan möta dig. Om en person inte kan ge dig vad du helst längtar efter behöver du släppa den, för bådas skull.
Det är inte heller schysst att kasta någon annans anknytning i deras ansikte. Det är inte för att vara elak mot dig som personen har sin anknytning, det har faktiskt ingenting med dig att göra om det inte är ditt barn. Oavsett kommer vi aldrig tvinga personer in i något de inte kan eller vill.
Börja med dig själv
För att du ska ha trygga och starka relationer behöver du lära dig vad du ska ta ansvar över eller inte. I vår e-kurs - vad är mitt ansvar i relationer? går vi igenom grunderna för jobbet du behöver göra, vad du inte ska göra och hur du övar i relationen tillsammans med andra.
Kursen är för dig som:
Längtar efter att ha sunda, starka relationer där du blir uppskattad och sedd
Vill lära dig vad som är ditt ansvar (och inte) i relationer
Tenderar att anpassa dig eller gå in i en offerroll i relationer
Aldrig fått lära dig vad trygga relationer innebär
Har svårt att avgöra vad som är rimligt i en relation och inte
Har en (eller flera) relation(er) som känns obalanserad(e)
Det här lär du dig:
Hur du förstår och hanterar dina känslor i relationer
Hur du ger dig själv vad du behöver för att kunna skapa trygga relationer
Hur du drar sunda gränser (inklusive praktiska fraser och vanliga tankevurpor)
Vilken typ av beteende som saboterar för dig i dina relationer (och vad du ska göra åt det)
Läs mer och köp kursen här: