Otrygg ambivalent anknytning
Författare: Ellinor Sätterqvist
Ellinor är utbildad terapeut och ledarskapscoach. Hon bryter ner och förklarar vad begrepp inom modern psykologi egentligen betyder baserat på forskning.
Hur vi har relationer och knyter an till andra människor är något vi får med oss tidigt i livet. Anknytningen är något som kan göra relationer svårt, särskilt om man inte är medveten om hur den påverkar. Vi har ett poddavsnitt om anknytning som du hittar här.
Det finns fyra anknytningsstilar:
Trygg
Otrygg desorganiserad
Otrygg undvikande
Otrygg ambivalent
I det här inlägget kommer vi fokusera på den otrygg ambivalenta anknytningen. Du kan även läsa mer om den otrygga undvikande anknytningen här.
Utmaningar vanliga för otryggt ambivalent personer:
Svårt att hålla egna gränser
Stort behov av bekräftelse och närhet
Rädd för att bli övergiven eller lämnad
Övertänker och obsessar över relationer
Svårt för inkonsekvent beteende och ovisshet
Ängslig över andras åsikter och vill bli omtyckt av alla
Varför blir man otryggt ambivalent?
Anknytningen formas tidigt i relation till våra föräldrar eller vårdsnadshavare, vanligtvis när vi är under 2 år gamla. Som otrygg ambivalent har vi haft föräldrar eller vårdnadshavare som är lyhörda men inte förutsägbara eller konsekventa.
De finns där och ger oss känslomässigt stöd och kärlek ibland men ibland inte. Det skapar en osäkerhet hos oss som barn - kommer du finns där för mig eller inte? Som barn kan vi inte se att det beror på vår förälder utan tror att det är vårt fel. Om vi bara beter oss på rätt sätt så kommer vi få det vi längtar efter.
Barn med otrygg ambivalent anknytning behöver konstant bekräftelse på att den vuxna kommer finnas där. Du har fått lära dig att kärlek är något du behöver kämpa för och förtjäna, inte något som ges ut utan villkor. Du kände att du behövde prestera och vara perfekt för att bli uppskattad.
Detta skapar fysiologiskt ett hypervaksam och hyperaktiverat nervsystem. Som konsekvens offrar vi våra gränser för att få vara nära, måste hålla koll hela tiden på om den andra personen finns där. Testar gränser för att se om den andra personen kommer stanna.
Finns det några fördelar med otryggt ambivalent?
Oftast när vi pratar om otrygga anknytningar gör vi det som problem som behöver lösas. Det är inte approachen vi har i coachingrummet. Det är ju så intressant hur det kommer sig att du blivit som du blivit, vi vill vara nyfikna på allt som gjort dig till den person du är idag, både det fina och det fula. Eftersom vi haft föräldrar som inte gett oss vad vi behöver så har vi utvecklat strategier för att få det ändå. Och vissa av de strategierna är styrkor i andra delar av våra liv. Några av de vanligaste för den otryggt undvikande är:
Inkännande och empatiska
Som barn har vi behövt hålla konstant koll på våra föräldrar vilket gör att vi ofta är mycket uppmärksamma på vår omgivning. Vi ser när någon behöver något och förstår när någon är ledsen. Vi är duktiga på att ge till andra. Stöttande, empatiska och duktig på att kommunicera våra känslor.
Dedikerade
Vi är ofta all in och gör vårt bästa, oavsett om det handlar om relationer eller professionellt.
Vill utvecklas och bli bättre
Är ofta öppen för feedback och vill utvecklas för att bli ännu bättre och nå nästa nivå.
Hur lär jag mig ha trygga och starka relationer?
För att du ska ha trygga och starka relationer behöver du lära dig vad du ska ta ansvar över eller inte. I vår e-kurs - vad är mitt ansvar i relationer? går vi igenom grunderna för jobbet du behöver göra, vad du inte ska göra och hur du övar i relationen tillsammans med andra.
Kursen är för dig som:
Längtar efter att ha sunda, starka relationer där du blir uppskattad och sedd
Vill lära dig vad som är ditt ansvar (och inte) i relationer
Tenderar att anpassa dig eller gå in i en offerroll i relationer
Aldrig fått lära dig vad trygga relationer innebär
Har svårt att avgöra vad som är rimligt i en relation och inte
Har en (eller flera) relation(er) som känns obalanserad(e)
Det här lär du dig:
Hur du förstår och hanterar dina känslor i relationer
Hur du ger dig själv vad du behöver för att kunna skapa trygga relationer
Hur du drar sunda gränser (inklusive praktiska fraser och vanliga tankevurpor)
Vilken typ av beteende som saboterar för dig i dina relationer (och vad du ska göra åt det)
Läs mer och köp kursen här:
Resultatet av en läkt anknytning
Det som är så fint med att läka sin anknytning är att du får tillgång till ditt känsloliv och personen du är. Samtidigt som det blir mycket lättare för dig att bli sedd, uppskattad och älskad av andra människor. Du kommer kunna ta dig ur ditt övertänkande och känna dig mindre ängslig, desperat och anpassad efter andra människor. Dessutom blir du bättre på att hålla dina egna gränser och inte ge upp personen du är för att prestera dig till bekräftelse från din omgivning.
Du kommer fortfarande har kvar alla dina styrkor som du läste ovan, men det kommer kännas härligare att vara du.