Kontroll i relationer

Författare: Ellinor Sätterqvist
Ellinor är utbildad terapeut och ledarskapscoach. Hon bryter ner och förklarar vad begrepp inom modern psykologi egentligen betyder baserat på forskning.

Kontroll ger en falsk känsla av trygghet

Känner du att du behöver kontrollera din partner för att känna dig trygg? Är du rädd att bli lämnad och låter den rädslan styra hur du behandlar din partner? Jämför du dig ofta med andra och känner dig orolig att du inte är tillräckligt bra? Eller har du en person i ditt liv som du känner att du måste bestämma över, putta åt ett visst håll eller ta beslut åt så att den inte gör något dumt? 

När vi är uppe i en situation som ger oss starka känslor av oro, rädsla och kanske till och med panik kan kontroll kännas som den enda lösningen. Det betyder inte att du är en hemsk person, det betyder att du behöver nya strategier för att känna dig trygg. Att känna känslor är något som alla människor gör så därför är det smart att lägga tid på att skaffa dig rimliga strategier för att hantera dem. För att ha ett stark kontrollbehov får konsekvenser både för ditt välmående och dina relationer.

Konsekvenser av kontroll:

  • Du fokuserar på fel saker.

  • Du slösar bort din tid.

  • Du tycker mindre om dig själv.

  • Du sliter sönder dina relationer.

  • Du blir självupptagen och oskön.

  • Du lägger dig i saker som du inte har att göra med.

  • Du styrs av din rädsla för vad som skulle kunna hända istället för din längtan efter vad du faktiskt vill ha.

  • Du blir väldigt, väldigt trött och fastnar i negativa känslor.

Vad ska jag göra istället?

Mitt bästa råd är som den kloka Mel Robbins formulerar det:

“Det snabbaste sättet att ta kontroll över ditt liv är att sluta kontrollera människorna runtomkring dig. Du har ingen aning hur mycket tid, energi och uppmärksamhet du slösar genom att försöka kontrollera andra. Tänka på vad de gör, vad de inte gör eller känner. Allt som du har 0 kontroll över.”

Ett citat som för mig var insiktsfullt och jobbigt att läsa. Om du känner igen dig så kan det vara bra att veta att du inte är ensam och att det finns hjälp att få och bättre strategier att lära sig. För att höra mer om vad det innebär och min och Matildas egna historier av kontroll, lyssna på avsnitt #97 kontroll i relationer.

Här är några fler hjälpsamma tankar att ta med sig på vägen:

Låt människor visa dig vilka de är 
Låt de ta sina egna beslut och utvärdera sen om det är någon du vill ha i ditt liv. 

Kontroll är en strategi för att slippa känna 
Vilka känslor är det du undviker? Ta hjälp och lär dig hantera dem

Vad tänker du om dig själv när du försöker kontrollera någon annan? 
Att tro att ingen kommer välja dig om du inte tvingar dem gör otroligt ont. 

Att lösa emotionella problem med praktiska lösningar fungerar inte
Du behöver känna och ta hand om dina egna känslor oavsett hur lockande det känns att göra en praktisk plan för omständigheterna så att du slipper känna känslor du gärna undviker.

Djupa relationer kräver sårbarhet 
För att känna oss älskade behöver vi vara sårbara. Att våga lita på att någon väljer oss, vill vårt bästa och kan ta ansvar för sig själv är modigt. 

Misstänksamhet och svartsjuka är gift för relationen
Öva upp din tillit om du tycker den andra personen förtjänar det. Om du inte tycker det så är det ingen fin relation för dig att vara i. 

Det är värre att leva i rädsla än att hantera besvikelse
Se till att du lär dig hantera känslor av sorg, svek eller ilska så att du kan ta hand om dig själv när tuffa saker inträffar. Då kan du njuta av din relation idag och vara trygg med att du klarar dig om något blir dåligt imorgon. 

Människor kommer göra som de vill i alla fall
Fokusera på att du är den bästa versionen av dig och välja människor som kan ta ansvar för sitt liv och kan ge dig vad du behöver i relationen utan att du behöver övertyga, övertala eller kontrollera vad de gör.

Hur vill du bete dig mot människor du älskar?
Att reflektera över hur du vill uppfattas av andra kan vara ett sätt att ta dig ur din självupptagenhet. Det här är din relation som du valt med någon du tycker om - hur vill du då behandla den personen? Hur vill du att den ska uppleva dig som partner och hur kan du kontrollera att du beter dig så?

Vill du lära dig mer?

Vill du lära dig mer om hur du kan hantera dina känslor och relationer på ett rimligt sätt när det känns jobbigt? Då är vår e-kurs “vad är mitt ansvar i relationer” något du kan läsa mer om här.

Föregående
Föregående

Min partner har en ambivalent anknytning

Nästa
Nästa

5 gröna flaggor i relationer